21 Şubat 2013

En Çok Özlenen Drama Dizisi | Anket Sonucu

Komedi dizileri insanları daha çok bağlasa da dramaların havası ve kişiye kattığı her zaman farklı olur. Kişi drama dizilerini daha çok benimser ve kendisine bir şeyler katar. Belki de bir çok drama dizisi çoğu insanın hayatının gidişatını değiştirmiştir. Bir nevi film etkisindedir drama dizileri.
Böyle bir ortamda en çok özlenen komediler yapıp, en çok özlenen Dramaları yapmasak olmazdı.

Komediler kadar yüksek katılım olmasa da 1.500 kişini katıldığı bir anket oldu drama anketi. Televizyon dünyasına damgasını vurmuş onca rakibin yarıştığı ankette birincilik için son anlara kadar büyük bir rekabet vardı.

Lafı fazla uzatmadan sonuçlara bakalım.

Öncelikle ilk 10'u detaylı bir şekilde bakalım. Ardından en sonda 10'dan sonra gelen 25 dizi lise halinde yer alıyor olacak.

İşte öncelikle ilk 10

10- The O.C.
FOX'ın gençlik dizisi olarak başlattığı ancak ilerledikte çok farklılaşan ancak başladığı zamanki heyecanını hiç kaybetmeyen dizisi O.C. zenginlik içinde yaşayan gençlerin hayat hikayelerini konu ediniyor. Sezonlar ilerledikçe bu gençlerin yaşadıkları zorlukları ve hayata tutumlarını izlediğimiz dizi 4 sezon sürdü. Dizin bir farklı yanı da müzikleri. Dizi hemen hemen her sezon birden çok amatör gruba dizide yer vererek tanınmalarına fırsat ve katkı verdi.
Aslında beklemediğim bir sonuçtu The  O.C.'nin ilk 10'da olması ancak kendisine has bir tarzı ile hâlâ çok özlenen bir dizi olduğunu bir kez daha kanıtladı.


9- 24
FOX'un yıllarca en başarılı dizilerinden olan ve yakaladığı standardın altına asla düşmeyen dizisi 24 en çok özlenenler arasında olmazsa olmazlardan. Kiefer Sutherland'in yıllarca tek başına sürüklediği efsane dizi farklı bir konsep ile yıllarca kendisine hayran bıraktı. Dizi her bölüm 1 saatte olanları, her sezon ise 1 günü anlattığı için uzun metrajlı bir film havasındadır. Toplamda 10 sezon yayınlanan dizi 10 günlük bir süreci anlattı.
Böyle farklı konsepti ve başarılı oyunculukları ile 24 en unutulmaz ve en özlenen dizilerden bir tanesi.


8- Battlestar Galactica
Yine bir televizyon fenomeni. Tarz yani belirli bir kitleye hitap eden bir dizi. Bilim Kurgu tarzının televizyondaki en büyük örneği. Kıyamet sonrası bilim kurgu teması ile onlarca belki binlerce yapıma ilham kaynağı olmuş ütopik bir yapım.
Bunca artısının yanı sıra listede neden daha yukarılarda değil sorusunun tek bir cevabı var, o da bilim kurguyu sevip sevmeyenler arasında farkta yatıyor. Eğer siz de Battlestar Galactica sevenlerdenseniz şu yazı dizisini okumadan geçmeyiniz. BSG Yazı Dizisi


7- Flashforward
İptal olanlar listesinde iptal olduğu günden bu yana "Neden iptal oldu?" sorusu hiç eksik olmadı. Neden iptal olduğu konusu aslında çok basit olsa da bu tarz güzel bir konuya sahip dizinin iptal olmasını yediremedi izleyeni. Fashforward öyle bir hal aldı ki, iptalinden 4 sene geçmesine rağmen hâlâ "2. sezonu ne zaman başlayacak?" diye soranları bulamak çok kolay. Özlenenler listesinde farklı bir tarzda yer alıyor FF. Zira çok izledik, hayran olduk, özlüyoruz temasıyla değil de; keşke iptal olmasaydı, güzel diziyidi, o hikyeyi özledik içeriği ile listede kendisine yer buluyor.


6- OZ
Prison Break'in ikinci sırada yer aldığı gören herkesin aklına gelen sorudur sanırım OZ. Genelde Prison Break burada olmayı hak etmiyor denilmiş olabilir. Bir hapisten kaçış hikayesi olan Prison Break ile bir hapisane hikayesi olan OZ bol bol kıyaslandı ve kıyaslanacaktır. Amerikanın OZ olarak bilinen hapisanesinde Neo Nazilerin, Afrika kökenli Amerikalılar'ın, motorcuların, Sicilya mafyasının, Müslümanların, İrlandalıların ve Latinlerin etrafında dönen hikaye olarak tanımlansa da dizi bundan fazlasıdır. Karakterlerin tek tek incelendiğinden büyük bir derinliğe sahip olası diziyi farklı kılar.
97-2003 yıllarında yayınlanan dizi en çok özlenen dramalardan birisi olmaya devam edecek.


5- Heroes
NBC'nin süper kahramnalı dizisi Heroes 2006 yılında başladı yayın hayatına. Başladığı sezon mükemmel bir yıl geçirip Capture olayını bizlere harika yansıttı. Bir karikatür uyarlaması şeklinde giden dizi 3. sezonu ile birlikte dağılmaya başladı. Özellikle Hayden Panettiere'nin canlandırdığı Claire karakterine verilen ağırlık ve Hiro karakterinin zamanda yaptığı yolculuklarda ortaya çıkan açıklar nedeniyle dizi toparlanamadı. 4.sezonda ise Prison Break'ten T-Bag olarak tanıdıtğımız Robert Knepper'ın diziye katılması da diziye hava katmadı ve Heroes 4. sezonu sonunda ekranlara hüzünlü bir veda etti. Dizinin sonu bağlanmadan 4.sezon sonunda iptal edildi. Böylece listemizde iptal edilen ilk dizi oldu.

4- Six Feet Under



Yazının başında bahsettiğim bireyin hayatına bir şeylere katan dizilerden liste yapmam istense en başa koyacağım dizidir Six Feet Under. HBO yapımı olan dizi, içerdiği öğeler ve realistik düşünce yapısıyla kişi üzerinde inanılmaz bir etki bırakır. "Ölüm" temalı olsa da ölümden ziyade yaşamı sorgulatır insana. Yaşamın dışında toplumun değer yargılarını, aile yapısındaki çarpıklıkları ve bireysel özgürlüğün önemini bu diziyle çok daha iyi anlamışımdır ben.
Şimdiki nesiller Glee ve glee gibiler ile bunu anlıyor sanırım ama özellike 2001-2005 yılları arasında Amerikan Tv dünyasına ilgisi olan genç nesil Six Feet Under ile bu öğeleri kavradı.
Çok sevindiğim bir sonuç olduğu için bu kadar uzattım sanırım. Açıkçası "Popülerizm" etkisi olan House, Lost ve Prison Break'i saymazsak listenin asıl lideri Six Feet Under diyebilir miyiz?



3- LOST

Sanırım "lider için tahminde bulunun" desem herkes Lost derdi. Ben de anket raporunu açmadan bu sonuçta şüphem yoktu. Sonuçları görünce küçük bir şok yaşasam da o son iki sezonu düşününce size hak verdim açıkçası. Lost bir televizyon fenomenidir. Yapılmayan şeyleri yapmıştır. Ancak J.J.'in başarısızlıkları nedeniyle son 2 sezonu çok kötü ilerlemiştir. Bu nedenle o efsane Lost pek de iç açıcı bitmemiştir. Hayranı olarak geçirttiği 4 sezonu hiç bir zaman unutamayacak olsam da en çok özlediğin dediklerinde ben de ilk olarak Lost demedim maalesef. Belki en iyi dizilere girer Lost ancak özleme denildiğinde işler değişiyor tabii ki.
Televizyon fenomeni Lost aldığı %9.99'luk oy oranı ile listemizde ancak 3. olabiliyor.



2- Prison Break

FOX'ın 2005-2009 yılları arasında 4 yıl boyunca yayınladığı bir televizyon efsanesi Prison Break bittiği zamandan bu yana en çok "o tarz bir dizi var mı izleyecek?" sorusu sorulan dizidir açık ve net olarak. Michael Scorfield ben de dahil bir çok insanın hayatında unutulmaz işlere imza atmış, herkesin hafızasında var olan bir karakterdir.
Televizyona veda edeli 4 yıl olmasına rağmen onun gibisi gelmedi ve gelmeyecek gibi. Prison Break listemizde  %11.59 oy oranıyla ikinci sırada yer alıyor.







1- House M.D

Televizyonun en aykırı isimlerinden Dr. House'un maceralarını izledik yıllarca. Bir televizyon fenomeni oldu ve hepimizin hayatına girdi. Ödüller ve başarılarla dolu 9 yılın ardından House geçtiğimiz sezon televizyona veda etti. Hugh Laurie'nin harika ve düşmek bilmeyen performansı ile House henüz ekranlara veda edeli 1 yıl olmasına rağmen şimdiden en çok özlenen yapım oldu. Aldığı oy oranı %12.


Listemizin diğer isimlerini ise doğrudan sıralıyorum.

11- Buffy the Vampire Slayer
12- The X Files
13-Veronica Mars
14- The Sopranos
15- Desperate Housewives
16- Firefly
17- Gilmore Girls
18- Lie to Me
19- Nip/Tuck
20- One Tree Hill
21- The Wire
22- The Tudors
23- Rome
24- Legend of the Seeker
25- ER
26- Ally McBeal
27- Angel
28- Dawson's Creek
29- Alias
30- Smallville
31- Life on Mars
32- Law & Order
33- Jericho
34- Brothers & Sisters
35- Big Love

@alaskAkar
@BirDiziHaber

2 yorum:

  1. çok güzel bir yazıydı sonsuz tşk ler sex feet under bana gore hbo nun en güzel dizisiydi hele o final bolümü bir dizi ancak bu kadar etkiler bir insanı dizi bittiginde insan ister istemez kendi yaşamını sorguluyor yaşadıgımız acılar yaşacagamız acılar yaşamın zorlugu ve gerçek huzurun ölümün oldugu bir başvuru kitabı gibi izlemeyen varsa hemen izlesin derim house zaten oynarken efsane olmuş bir diziydi bazı bolumleri sinema filminden farksızdı losta gelince dizi ne anlattıgla degil nasıl anlattıgıyla one çıkmış bir dizi yepyeni bir uslup yarattılar ve kendinden sonra gelen dizileride oldukça etkilediler hatta soyle diyenler var lost oncesi dizler lost sonrası diziler filmler de bile etkisi goruluyor en çok uzuldügüm dizlerden bir tanesi flashforwarddır bence dizi çok yüksek yaratılan beklentilerin etkisinde ezildi çok yüksek bir bütçesi vardı ama sanrım yapımcılar bu konuda pek hassas olmadılar dizi 1 kaç bolumden sonra sıradanlaşmaya başladı haliyle etkiside azaldı hatırlarsanız diziye ara verildi ve aradan sonra dizi ivme kazanmaya başladı ama bir tabir vardır bir defa akvaryumdaki balıkları kaçırdıktan sonra onları geri dondürmek zordur diye zaten yüksek bir bütçesi olan diziyi kanal bu şekilde taşıyamazdı yapımcılarda sanki intikam almak ister gibi son derce etkili bir bolumle ve izliyecileri büyük merakta bırakacak şekilde diziyi sonlandırdılar yazınız bana neleri hatırlattı çok tşk ler

    YanıtlaSil
  2. Lost için anti-parantez

    [[
    Lost'un son 2 sezonunda JJ'in hiçbir katkısı yoktur. Tamamen yeni dizilere ve filmlere yönelmiştir. Bir televizyon editörü olarak bunları bilmeniz gerekirdi. Önüne gelen lost senaryolarını üstün körü okuduğunu zaten dolaylı yoldan söylemiştir. ("Daha iyisini yapabilirdik" sözü)

    Son 2 sezon berbat senaristler ve dizinin lokomotifi olan kişiler carlton cuse ve damon lindelof'un elinden çıkmıştır. efsane olacak şeyi yok edip gitmişlerdir.
    ]]

    Liste güzel olmuş gerçekten. Gelecek sezon da bunların arasına kafadan giriş yapacak Dexter ve Breaking Bad eklenecek sanırsam.

    Prison Break ödül törenleri tarafından çok hakkı yenen bir diziydi. Üst sırada onu görmek de güzel oldu.

    YanıtlaSil